Андрій Согорін: “Для мене війна – це постійне очікування”

26 березня Україна відсвяткувала другу річницю створення Національної гвардії. Саме два роки тому, у найскладніший час для нашої країни, було створено це унікальне військове формування. До лав Національної гвардії приєднались не тільки військові, але й звичайні патріоти та добровольці, які хотіли захистити кордони своєї держави. Андрій Согорін, депутат міської ради від фракції «Солідарність» та командир взводу спецпризначення Національної гвардії України був на передовій і знає не з розповідей про те, що відбувалось у ті часи на фронті.

– Андрію, ви були у четвертій хвилі мобілізації, коли наша країна вже рік протистояла ворогу. Якщо озирнутись, що змінилось з моменту вашої демобілізації та чому вас навчила ця війна?

Коли мене мобілізували, то вже не було сумнівів, що ми вступили у війну з Росією. Назви Іловайськ, Дебальцеве, Широкино були у всіх на слуху. У частині, в яку я потрапив, вже був один, посмертно нагороджений Герой України ­– Богдан Завада. Військовослужбовці нашої частини побували в найгарячіших точках АТО. Відповідно і готувалися воювати ми повноцінно, розуміючи, що потрапимо на війну. Власне ніхто від нас це і не приховував. Найголовніше, чого мене особисто навчила війна – ніколи нічого не відкладати на потім, тому що через 15 хвилин може бути запізно.

– Що зараз відбувається у лавах нацгвардійців? Як ви допомагаєте хлопцям? Адже багато хто впевнений, що НГУ найукомплектованіше військове формування.

На даний момент йде набір на контрактну службу воїнів Нацгвардії. Багато службовців виявили бажання після мобілізації залишитися служити за контрактом, тому що покращилось забезпечення і заробітна плата. Перед укладенням контракту проходиться жорсткий відбір, зрозуміло, перевага надається учасникам АТО. Постійно надходять зразки нової техніки. Так мабуть, щодо техніки НГУ укомплектовано найкраще. Що стосується солдатів ­– комплектація стандартна у всієї армії України, ніяких відмінностей немає.

– Ви як військовий, знаєте всі тонкощі служби у лавах Національної гвардії України. А ось деякі запоріжці не зовсім розуміють, чим відрізняється НГУ від ЗСУ. Розкажіть будь ласка, чим саме відмінні ці формування?

У Національній гвардії відповідно до закону дуже багато завдань, починаючи від охорони дипломатичних представництв і конвоювання ув’язнених, закінчуючи виконанням бойових завдань разом з підрозділами ЗСУ. 9-й оперативний полк «Гепард» в якому я служив, може виконувати завдання рівня мотострілецької бригади. Розвію і міф про те, що Нацгвардія стоїть десь там на третій лінії оборони. Стоїть і на першій. Мало хто знає, що є артилерія НГУ. У нас є танки й інша важка техніка. На передовій в Широкиному був в тому числі і наш полк. Особисто я в АТО був в охороні 9-ї батареї 55-ї бригади.

– Нещодавно стало відомо, що Національна гвардія переходить на стандарти НАТО в рамках програми реформування Міністерства оборони. Які плюси та мінуси цього переформування, та як саме ви ставитесь до цього?

Єдиний мінус переходу на стандарти НАТО – це дуже недешеве і довге задоволення. Потрібно міняти виробництво, потрібно закуповувати нову техніку, впроваджувати інші процедури управління. Зате як підсумок – уніфікація з арміями найсильнішого військового блоку на планеті.

– Ваші позиції були на лінії вогню, на пекельній передовій. Що підтримувало ваш бойовий дух? Та чи є якісь курйозні історії з фронту, які вам приємно згадувати і до сьогодні?

Як мені здавалося, головне на війні було постійно знаходити чим займатися, щоб про неї не думати і не втрачати почуття гумору, щоб зберегти голову холодною. Для мене війна – це постійне очікування і це дуже важко. В принципі історій-то багато, але пов’язані вони з армійським хуліганством, багато не розкажеш. Але найяскравіша, це коли нас підняли по тривозі в «собачий час» і хтось із командирів батареї забув портативну метеостанцію. Довелося мені дивитися погоду в Інтернеті на телефоні. Того разу потрапили точно.

– Давайте перейдемо до вашої депутатської діяльності. Є питання стосовно ваших ініціатив, які допомагають змінювати наше місто на краще. Більше місяця тому, на «декомунізацій» сесії 19 лютого, як відомо саме з вашої ініціативи було запропоновано та затверджено новий регламент роботи міськради. Розкажіть про це докладніше. Чим же новий, прийнятий регламент відмінний від того, що був затверджений у 2010 році?

Регламент – це документ, який повністю регулює процедуру ухвалення рішень міськрадою. Починаючи від їх ініціації і підготовки, закінчуючи пленарними засіданнями. Головна відмінність – це спрощення підготовки депутатами проектів, для збільшення депутатських ініціатив. Це створить конкурентні умови для підготовки рішень. Спростили вхід для бажаючих відвідати засідання міськради і постійних комісій, тепер потрібно тільки пред’явити паспорт і все. Повністю скасували закриті засідання. Регламентували поіменне голосування і публікацію результатів голосувань, тобто зробили роботу міськради абсолютно прозорою. А також новим регламентом ввели антикорупційну експертизу рішень міськради.

– Ви були ініціатором проекту заборони на продаж алкоголю військовим. Можна дізнатись як це буде працювати на практиці та чи є якесь покарання за недотримання цього рішення міськради?

Що стосується заборони, то рішення аналогічно тому, яке було введено в Маріуполі. Рішення опубліковано тиждень тому і тільки впроваджується. Воно носить рекомендаційний характер, але підтримана підприємцями. Найближчим часом будемо розглядати організаційні питання впровадження рішення. Як мені здається, потрібно просто розмістити оголошення в магазинах про те, що вони не продають алкоголь особам у військовій формі і попередити про це персонал. Нічого складного.

Які риси військовослужбовця стали в нагоді у депутатській діяльності?

Найголовніша риса у військових – це брати відповідальність на себе, швидко реагувати, приймати рішення і пам’ятати, що безвихідних ситуацій не буває. Є проблема – її необхідно вирішувати, не розводячи тяганину, чого, до речі, і бажаю всім депутатам.