Ігор Артюшенко: «Влада міста не має жодного уявлення про стратегічний розвиток Запоріжжя»

На сторінках запорізької газети «МИГ» нещодавно вийшло інтерв’ю з народним депутатом України, головою Запорізької територіальної організації партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка» Ігорем Артюшенком.

Під час спілкування з журналістами парламентар розповів про реформу децентралізації, завдяки якій в бюджет Запоріжжя надходять мільярди гривень, на які роблять дороги, ремонтують будівлі, реконструюють вулиці та парки.

– Зазвичай у таких випадках кажуть: усе пізнається у порівнянні. Але при попередньому керівництві – банді Сіна-Анісімова – майже вся енергія міської влади йшла на пограбування бюджету, а не на розвиток Запоріжжя. Тому, звичайно, зараз ситуація набагато краще. Цьому сприяють і ті реформи, які проводить центральна влада України – боротьба з корупцією, система закупівель «ProZorro», зміни в контролюючих органах тощо. Плюс – і це дуже важливо – зараз завдяки президентській реформі децентралізації у бюджеті розвитку міста стільки грошей, скільки не було ніколи. Більш ніж три з половиною мільярди гривень вже отримало Запоріжжя завдяки цій реформі! А на наступний рік очікується ще мільярд гривень. Це величезні кошти, на які роблять дороги, ремонтують будівлі, реконструюють вулиці та парки. Важко уявити, як би поводила себе мерія, якби реформи не сталося і цих грошей не було. Мабуть, місто виглядало би так, як і при Сіні. А так хоч щось почало змінюватись на краще.

Також, Ігор Артюшенко наголосив на тому, що у міської влади наразі немає чіткої стратегії розвитку Запоріжжя.

– Влада міста не має жодного уявлення про стратегічний розвиток Запоріжжя. І це велика проблема, тому що, фактично, жоден чиновник у мерії не має гадки, чому та як буде виглядати Запоріжжя через два, три, десять років. Дивіться, кожне велике місто цивілізованого світу має стратегію розвитку. Це гарантує, що зусилля влади та розподіл бюджетних коштів будуть не хаотичними, і як наслідок неефективними, а навпаки, поступовими та логічними, зі зрозумілим результатом в перспективі. Тобто міська влада повинна зібрати спеціалістів – архітекторів, бізнесменів, вчених, екологів – і разом з ними визначитись, яким містом повинне бути Запоріжжя майбутнього. Чи буде Запоріжжя індустріальним містом – і отже, потрібно зробити відповідні реформи, щоб залучити інвесторів,що створить нові робочі місця із гідною зарплатнею. Але одночасно треба буде розвивати парки та зелені насадження, тому що розвиток промисловості – це майже завжди занепад екології. Або, наприклад, буде вирішено, що Запоріжжю краще буде стати за 5-10 років туристичним центром – і тоді потрібно вкладати гроші в інфраструктуру, залучати готельний бізнес, розвивати транспорт. Це питання стратегічного мислення міської влади, яке вона повинна вирішити разом зі спеціалістами у конкретних галузях. Але, нажаль, за майже рік при влади нинішнього мера я так і не побачив прикладів такого мислення, хоча на папері процес у них вже давно запущено.

Народний депутат поділився своєю думкою, щодо створеної Координаційної ради з розробки Стратегії розвитку міста.

– Туди залучено багато політиків, але майже немає спеціалістів з ключових питань міста: екологів, архітекторів, будівельників, бізнесменів – тобто саме тих професіоналів, які дійсно можуть спрогнозувати темпи розвитку Запоріжжя та перетворити нинішнє хаотичне використання бюджетних коштів на поступовий процес із зрозумілою кінцевою метою. Тому я вважаю, що ця координаційна рада, в яку, на хвилинку, міська влада записала близько півсотні людей, врешті-решт «народить» якийсь незрозумілий документ без конкретних висновків. «Плюсик» буде поставлений у звітність, але місту від цього не буде ані холодно, ані гаряче. Це не той результат, який може бути після реформи децентралізації, коли міська влада отримала майже всі повноваження та механізми щодо вирішення проблем Запоріжжя. Тому я рекомендую міському голові змінити формат цієї ради задля розробки конкретного плану дій. Мешканці Запоріжжя повинні знати, яким буде їхнє місто в майбутньому, – зазначив Ігор Артюшенко.