Владислав Мороко: «Ми повинні показати нащадкам правдиву історію»

Президент України Петро Порошенко присвоїв звання Заслуженого працівника культури директору Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владиславу Мороко.

Владислав Мороко очолює департамент вже більше трьох років. За цей час йому з командою вдалося провести колосальну роботу, направлену на розвиток  української культури в регіоні. Ми вирішили пригадати найважливіші її етапи.

– Владиславе, в свідомості запоріжців ви вже міцно закарбувалися як держслужбовець. Чим ви займалися до роботи в облдержадміністрації?

– Ще змалку я цікавився історією, тому закінчив історичний факультет Запорізького державного університету, потім пішов в аспірантуру. На даний момент є автором майже вісімдесяти наукових праць, зокрема чотирьох монографій, двох збірок-спогадів, майже п’ятдесяти статей у фахових виданнях. В різні часи викладав в багатьох університетах нашого міста, а також працював у Києві. Постійно займався тим, що було цікаво – створював музейні експозиції, перераховувати всі дуже довго, найвідомішою стала єдина україномовна в Запоріжжі на той час експозиція в Музеї високовольтної апаратури, створена у 2008-2009 році. Вона цікава тим, що розповідає не тільки про завод та його історію, але й про людей, які там працювали.

Багато викладав, зокрема, в Запорізькому національному технічному університеті, остання посада в вузі – доцент кафедри соціальної роботи.

– Ви вже три роки очолюєте Департамент. Розкажіть про основні здобутки структури?

– Звичайно, це декомунізація. Основна мета реформи – повернення історичної спадщини нашого міста та країни в цілому. І мені дуже радісно, що люди поступово звикають і вважають приємним їздити на роботу проспектом Соборним, перейменованим на честь єдності України, адже соборність для кожного має своє значення.

У нас з’являються вулиці, названі на честь героїв російсько-української війни, на честь тих, хто зробив внесок до нашої науки, культури. Спочатку ми планували перейменувати близька 1400 об’єктів, але пішли далі і декомунізували близько 2000 назв, тому що згодом були виявлені додаткові населені пункти. Декілька ще залишилися, але головним є те, що ми досягли задуманого і показали у нових назвах історію Запоріжжя, України та героїв російсько-української війни, наших культурних діячів та митців, а також науковців та видатних містян. Наприклад, в Оріхові з’явилися вулиці Героїв Крут, Михайла Грушевського.

Звичайно, під час втілення реформи довелося зіткнутися з труднощами. І проблема зі свідомістю людей була більшою, ніж проблема з самою незгодою з перейменуванням. Ми неодноразово зустрічались з людьми та намагались донести до них чітку позицію: нове покоління повинно формуватися саме в цій матриці – ви прийдете в музей, щоб на власні очі подивитися експозицію з «Історії України», який знаходиться на вулиці Троїцькій, а не на вулиці Чекістів.

–  Які ще досягнення можете виділити?

– За два останні роки ми зберегли всю мережу закладів культури, а це 1071 об’єкт, зокрема понад 500 бібліотек.

Ми створили першу в Запоріжжі експозицію, присвячену Революції Гідності та як її продовження – Історії АТО. Таку ж роблять в Києві. Також в Краєзнавчому музеї з’явилась експозиція «Запоріжжя на зламі імперій». Ця виставка показує пересічним громадянам та туристам історію саме такою, якою вона була насправді. В експозиції представлено понад 220 експонатів з фондів Запорізького обласного краєзнавчого музею та колекціонерів. Зараз з’явилися дарувальники, які допомагають своїми власними, унікальними колекціями. Ми прагнемо показати все, як було насправді, адже ці експозиції формують громадянську позицію, мистецтво та культуру. Без цього ми не можемо існувати.

Ми плідно працюємо з громадами. Ми допомагаємо їм, пропонуємо об’єднуватися в культурно-мистецькі центри, адже це зробить їх привабливими для молоді та забезпечить призупинення відтоку молодих кадрів з селищ до великих міст.

Окремо слід виділити роботу з національними меншинами Запорізької області, з яких 99% є громадянами України. Ми допомагаємо їм із заходами, фестивалями та концертами обласного значення  і надаємо інформаційну підтримку. В регіоні щороку відбувається близько 40 заходів за підтримки обласної держадміністрації.

1

– Повертаючись до теми декомунізації. Ваша юність пройшла в період СРСР. Коли саме ви усвідомили, що не сприймаєте комуністичний режим?

– Моя юність потрапила на цікаву добу. Це доба перебудови. Компартія тоді, сама того не бажаючи, показала які глибокі проблеми є в цій системі влади і державі.

Коли я навчався, історію від нас приховували. Історії України, як такої, не було. Був підручник «Історія радянської України». А потім все змінилось і молоді люди зрозуміли,  що відбувається, що вони можуть приймати рішення. Пам’ятаю, як під час перших демонстрацій я крокував по Запоріжжю з жовто-блакитним прапором в оточенні таких самих молодих людей, які вірили в майбутнє, в те, що воно зміниться. І воно дійсно змінилося.

– Який Владислав Мороко поза роботою? Чи залишається час на якісь захоплення?

– Моїм дитячим захопленням була астрономія, ще в школі мріяв стати астрономом. Точні науки, як виявилося, були не для мене. Тому зараз, коли є вільний час, дуже приємно поглиблюватися в цю науку. Це не тільки відволікає від проблемних питань, буденності та іншого, але відкриває цілий новий світ. Дає розуміння того, що ми є частиною такого великого явища.

Запорізька територіальна організація партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка» щиро вітає однопартійця з заслуженою нагородою, та бажає наснаги для нових звершень та висот!