Спеціаліст з перерахунку пенсій допомагає запоріжцям повернути гроші

Одним з напрямків діяльності громадської приймальні партії є перерахунок пенсійних виплат. Запорізька територіальна організація партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка» допомагає громадянам у вирішенні проблемних ситуацій.

Вже декілька років спеціаліст з перевірки оптимальності перерахунку пенсій Віктор Богданов проводить прийом громадян з питань, що стосуються пенсійних виплат. За свою багаторічну практику він допоміг сотням запоріжців та повернув людям більше шести мільйонів гривень.

– Вікторе Павловичу, ви називаєте себе «волонтер для пенсіонерів». Що саме ви вкладаєте у цей термін?

– Волонтер для пенсіонерів – це дії та допомога, спрямовані на перерахунок пенсії відповідно до трудових затрат пенсіонера за трьома параметрами: стаж роботи, заробітна плата і умови праці. У зв’язку з прийняттям у 2004 році Закону України «Про загальнообов’язкове державне страхування» пенсії людям, що вийшли до цього періоду на заслужений відпочинок,  і навіть пенсії, які налічують після цього періоду, розраховані не оптимально. Моє завдання – перевірити оптимальність розрахунку і надати людині інформацію, з якою він прямує в Пенсійний фонд і після всіх перерахунків його пенсія збільшується на кілька сотень гривень.

– Чому питання перевірки оптимальності перерахунку пенсій наразі залишається одним з найактуальніших для сучасних пенсіонерів? Чим викликана необхідність цього процесу?

– Процес досить складний та викликаний він неправильністю розрахунків у Пенсійному фонді. Я можу приймати одну й ту ж людину до п’яти разів. При першому зверненні людина отримує на руки спеціальну заяву-звернення до Пенсійного фонду з проханням надати довідку з розрахунку пенсійних нарахувань, в якій будуть зазначені період стажу, заробітна плата і зроблена оптимізація. На другому прийомі я аналізую отримані дані, після чого починаю працювати з програмою, яка і вираховує зроблену оптимізацію. Під час наступних прийомів пенсіонери в більшості випадків приносять виписку з місця роботи про заробітну плату, і після цього вже проводиться перерахунок пенсії. На руки видається алгоритм подальших дій в Пенсійному фонді. Крім самих нарахувань збільшується і коефіцієнт заробітної плати, який впливає на алгоритм так званого осучаснення пенсії, який буде проведений вже в цьому році.

– Вікторе Павловичу, нам відомо, що Ви використовуєте авторські розробки в законодавчій сфері та унікальне програмне забезпечення для перевірки правильного розрахунку пенсії. Розкажіть, як це допомагає отримати людям чесно зароблені гроші?

– Я розробив автоматизовану систему управління для розрахунку оптимальності розрахунку пенсії. На мою програму не потрібна ліцензія, тому що я її використовую виключно в цілях перевірки оптимальності. Я працюю в цій системі з 2005 року, і вона полегшує всі розрахунки. Для дітей війни у ​​мене розроблені авторські, спеціальні заяви до Європейського суду з прав людини. Завдяки цим розробкам, чотирьом дітям війни вдалося виплатити 120 тисяч гривень.

Також у мене є розробка аналізу пенсійного законодавства на справедливість, яка дозволяє шукати безліч недоробок в законі.

– Який випадок у вашій багаторічній практиці ви можете охарактеризувати як найрезонансніший?

– Цих випадків у мене було безліч, але розповім про два з них. До мене звернувся пенсіонер з Харкова, який попросив допомоги з аналізом розрахунку. У нього на той момент була пенсія військовослужбовця в розмірі 3600 гривень. Після моїх розрахунків мені вдалося допомогти йому отримувати заслужену пенсію в 6500 гривень. Також одній пенсіонерці я перевіряв законність перерахунку пенсії. При обробці даних стало ясно – Пенсійний фонд її обдурив. Коли вона подавала документи на оформлення пенсії в 2008 році, у неї взяли довідку не оптимальну, тобто не ту, яка могла б дати їй максимальний розмір пенсії. Я все перевірив і виявилося, що ця сама довідка перебувала в її особовій справі, а Пенсійний фонд спеціально не взяв цей документ. Через цю недбалість виплата була занижена на 197 гривень на місяць. Звернулася вона до мене на початку 2015 року, а вирішилася ця ситуація лише в листопаді 2016 року. Конфлікт розв’язався в сторону пенсіонерки, без судових розглядів –  Пенсійний фонд за своєю ініціативою виплатив жінці 20 000 недоплачених гривень. І, на жаль, це не єдиний випадок в моїй практиці. Я планую продовжувати займатися власним розслідуванням цієї справи, направляти свої звернення до Міністерства соціальної політики, для того, аби винні були покарані.

– Якою є загальна сума повернених грошей громадянам, які недоплатив ПФ?

– Займаюся я перевіркою оптимальності пенсії вже 12 років. За цей час мені вдалося допомогти повернути сотням людей з усієї України понад 6 мільйонів гривень. Тільки в 2016 році – громадянам повернули понад 70 тисяч гривень. У 2015 році ця сума складала понад 200 тисяч гривень.

Віктор Богданов проводить прийом громадян з питання оптимальності перерахунку пенсій кожної п’ятниці з 10.00 до 13.00 у приміщенні Запорізької територіальної організації партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка» (проспект Соборний, 99).