Олександр Константинов розповів представникам ОБСЄ про загрозу Запоріжжю

На пленарне засідання 20-ї чергової сесії Запорізької міської ради, що проходить сьогодні, завітали представники місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Голова Запорізької міської організації партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка», лідер фракції у міськраді Олександр Константинов звернувся до них із проханням приділити увагу ситуації в місті.

Депутат зазначив, що наразі містом керує команда менеджерів бізнесмена Ріната Ахметова, яка розподіляє бюджетні кошти в обхід прозорих конкурсів, а в тендерах зазвичай отримують перемогу фірми, близькі до «Опозиційного блоку».

Також він розповів про проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирних будинків, що був проведений з порушенням Антимонопольного закону України, в таємниці від представників депутатського корпусу та громадськості.

Олександр Константинов наголосив також на тому, що у Запоріжжі порушуються права воїнів АТО, адже вони не можуть отримати земельні ділянки, що передбачено Законом.

– Все це на нашу думку  – повторення того, що відбувалось на Донбасі до 2014 року, де фактичними господарями регіону були не мешканці  регіону, а ті ж самі люди, які сьогодні прагнуть стати господарями Запоріжжя і Запорізької області.  Це – пряма загроза демократії та безпеці міста, регіону, – резюмував свій виступ Олександр Константинов.

Лідер фракції звернувся до представників ОБСЄ англійською мовою, далі наводимо текст українською:

Місто Запоріжжя сьогодні – це як один великий завод, а кермо його влади в руках однієї людини Ріната Ахметова. Це – людина, яка здала Донбас загарбникам, а тепер взялася за Запоріжжя. Тому наша фракція «Солідарність» б’є на сполох та просить вас, шановні представники ОБСЄ, звернути увагу на ситуацію.

Наразі містом керують люди Ахметова – це директори комунальних установ, керівники ключових департаментів міської ради та заступники і власне сам міський голова. Всі ці люди колишні працівники комбінату «Запоріжсталь» та інших компаній, які належать пану Ахметову.

Декілька прикладів їх діяльності:

Зараз міська влада активно замінює керівників навчальних закладів на тих людей, які лояльні до «Опозиційного блоку».

До того ж, із 64 депутатів Запорізької міської ради 35 – це представники партії «Опозиційний блок» та їх сателіти – колишньої  «Партії регіонів» –  партії попередньої злочинної влади, яка пограбувала українців та привела країну до війни. Лідером осередку «Опозиційного блоку» в  Запорізькій області є колишній депутат Донецької обласної ради. Тієї самої ради, яка віддала Донбас терористам.

Тобто всі процеси в місті зосереджені в руках менеджерів Ріната Ахметова.

Сьогодні представники Опозиційного блоку продовжують нахабно грабувати запоріжців. А саме, чиновники без конкурсних процедур розподілили 200 мільйонів гривень громади, у тендерах безпідставно перемагають компанії з найдорожчими пропозиціями, – тільки тому, що вони працюють в інтересах міської виконавчої влади та власне Опозиційного блоку.

Загалом використання бюджету міста здійснюється через компанії, афілійовані із Запоріжсталлю та міською виконавчою владою.

Також будинки запоріжців планується передати компаніям, які фінансуватимуть Опозиційний блок, причому це відбувається через псевдоконкурс, в якому прописано дискримінаційні норми, що порушують антимонопольне законодавство. Сам псевдоконкурс проводився в неділю ввечері без присутності представників громади та в таємниці від депутатів.

Хочу також зазначити, що міська влада відкрито ігнорує діяльність депутатів демократичних фракції у міській раді. Рішення, які приймаються на засіданнях депутатських комісій, блокуються або ігноруються. В решті рішення з цих питань приймають  5-10 людей, частина з яких навіть не знаходиться в будівлі міської ради.

До того ж депутатів від демократичних сил не допускають до участі в ефірі телевізійних каналів, які контролюються представниками колишніх представників Партії регіонів.

Представники Опозиційного блоку явно діють за принципом «чим гірше ситуація в місті і в державі, тим краще їх партії». Саме тому вони не хочуть використовувати можливості, які надає нам реформа децентралізації. А саме за три роки бюджет міста виріс в 2,5 рази. Не дивлячись на це, цього року дороги почали ремонтуватися тільки в середині літа, а гроші, які були виділені на будівництво та ремонти наразі використано лише на 15%.

Сьогодні містян позбавляють свободи слова. Наприклад, громадська організація розмістила на білбордах єінформацію про екологічний стан в місті і через декілька днів рекламні конструкції були зрізані особою, яка в 2016 році отримувала зарплату на комбінаті Запоріжсталь.

Також у Запоріжжі утискаються права учасників антитерористичної операції. Згідно закону України громади мусять надавати землю для забудови нашим воїнам, які зі зброєю в руках  захищають нас на сході, при цьому земля їм не виділяється , але виділяється депутатам від Опозиційного блоку.

Все це на нашу думку   – повторення того, що відбувалось на Донбасі до 2014 року, де фактичними господарями регіону були не мешканці  регіону, а ті ж самі люди, які сьогодні прагнуть стати господарями Запоріжжя і Запорізької області.  Це – пряма загроза демократії та безпеці міста, регіону.

Тому, шановні представники ОБСЄ, сьогодні відбувається боротьба демократичних фракцій («Солідарність», «Самопоміч», УКРОП, «Батьківщина») проти узурпації влади, проти послідовників Януковича та Путіна, і це наша боротьба за демократію, безпеку, мир в наших домівках та за Європейську мирну демократичну Україну.