Запоріжці підтримали проект Миколи Бєлого про співфінансування капремонтів багатоквартирних будинків

Понад 300 мешканців міста зібрались під стінами мерії напередодні засідання сесії.

Представники ОСББ та житлово-будівельних кооперативів вимагали у депутатів міськради проголосувати за проект «Про затвердження Положення про співфінансування реконструкції проведення капітальних ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирних будинках міста Запоріжжя», розроблений депутатом фракції «Солідарність» Миколою Бєлим.

Положенням встановлюються рівні права для всіх будинків Запоріжжя, і з першого січня 2018 року запроваджується умова співфінансування з боку співвласників для отримання капремонту за рахунок міського бюджету. При цьому розмір співфінансування встановлюється символічний – 5% від вартості робіт, а для будинків ОСББ, які вже подали необхідні документи по 304-му Порядку, – 3%.

photo_2017-11-22_12-28-41

photo_2017-11-22_12-28-40

За словами мітингувальників, нинішній стан в сфері ЖКГ ставить запорожців в нерівні умови. Як приклади учасники пікету навели діяльність керуючих компаній, які встановили непідйомні тарифи на обслуговування будинків. При цьому у вартість тарифу не закладені капітальні ремонти.

Голова ОСББ «Зелений двір 7-а» Андрій Герасимов заявив, що в разі, якщо депутати не підтримають проект, мітингувальники будуть висувати свої вимоги більш радикальними методами.

photo_2017-11-22_12-28-34 (2)

– Основна маса грошей – понад 500 мільйонів гривень – була виділена керуючим компаніям, пов’язаним з «Запоріжсталлю» і великим монополістам. Ми не хочемо допустити розпилу бюджету і ми готові стояти до кінця, ставити намети, перекривати проспект і вимагати, щоб ОСББ та ЖКГ не залишили в такому вигляді, в якому вони знаходяться зараз, і місто виконало б свої обіцянки, – сказав активіст.

Остаточний варіант проекту розроблявся разом з запоріжцями. Під час обговорень представники ОСББ та ЖБК вносили свої пропозиції та зауваження. За словами Миколи Бєлого, співфінансування – це діючий бар’єр, який здатен протидіяти нечесному розподілу бюджетних коштів.

photo_2017-11-22_12-28-43

– Сьогодні ми побачимо, чи готова міська влада допомагати ефективним власникам, ініціативним і активним людям, які готові брати відповідальність, які готові відповідати за свій житловий фонд, а не сидіти і чекати. Або ж міська влада як і раніше буде робити ремонти в своїх будинках, в будинках своїх керуючих компаній, де живуть депутати, або їх родичі.

Єдиний спосіб, який може перешкодити «розпилу коштів» – це прозорий і єдиний для всіх будинків порядок фінансування, – сказав мітингувальникам депутат.

Колегу підтримав лідер фракції «Солідарність» в міськраді Олександр Константинов.

– Рік тому ми збиралися на цьому місці, щоб змусити мера і фракцію «Опоблоку» розподілити бюджетні кошти справедливо. Сьогодні ми вимагаємо того ж.

photo_2017-11-22_12-28-35

Наша мета – щоб всі будинки всіх мешканців міста були в рівних умовах. Ми повинні донести до мера і депутатів «Опоблоку» ідею про те, що господарями нашого міста Запоріжжя є саме мешканці, – підсумував народний обранець.