Ігор Артюшенко: «Державний інтерес має стояти вище ніж партійний»

В ефірі телеканалу «Рада» народний депутат України, голова ЗТО партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Ігор Артюшенко прокоментував перебіг роботи парламенту та політичну ситуацію в Україні.

Ви ще очікуєте, що можлива конструктивна, злагоджена взаємодія між парламентом та новообраним Президентом?

– В питаннях протидії агресору, наближення українського законодавства і взагалі України до ЄС та НАТО, обороноздатності, реформ я повністю згоден підтримувати новообраного Президента. Але якщо це будуть інші речі – реваншистські, популістські, і він буде переглядати закон про мову, декомунізацію чи про люстрацію, звичайно, я буду в конструктивній, але дієвій опозиції до цих рішень.

– Стосовно теми дострокового розпуску парламенту. Чому такі пристрасті навколо цього питання, якщо по суті це нічого не змінює?

– Насправді, так немає різниці для парламентарів чи йти на дострокові чи строкові вибори. Тому що якщо це дострокові вибори, то з початку червня почнеться передвиборча агітація, а вибори відбудуться наприкінці липня. Якщо строкові вибори – дається більший згідно з законом час на агітацію, тобто 90 днів. Таким чином, передвиборча агітація почнеться наприкінці липня і закінчиться в жовтні. Це алогічно, бо різниця між цими строками виходить півтора місяця.

– Пане Ігорю, ми є президентсько-парламентською республікою. Скажіть чи слід проявляти характер парламенту розпуском коаліції і, зокрема, можливим формуванням нової більшості й нового уряду. Ви допускаєте такі сценарії і чи є вони корисними?

– Я вважаю, що це неправильні підходи, коли гілки влади почнуть мірятися повноваженнями, насправді у нас інша мета. По-перше, це протидія зовнішній агресії і по-друге – підняття української економіки. Всі ці суто політтехнологічні маніпуляції між собою – хто правий, хто винен, це неправильно. Якщо говорити про можливість нової коаліції у цьому скликанні, я не вірю і не бачу тих політичних сил (окрім цієї коаліції, яка є в БПП та Народного фронту), я не бачу, як інші політичні сили, можуть сформувати нову коаліцію та новий уряд.

– Скажіть про важливі питання, які підтримуються суспільством. Чи буде ситуативна більшість в цьому парламенті?

– Як показує практика, з середини 2015 року, коли три політичні сили вийшли з коаліції, за всі принципові закони в нас голосів вистачало. Наприклад, мовний закон – які б не були політичні баталії між різними політичними силами, все одно він був прийнятий. Тому що державний інтерес має стояти вище, ніж партійний інтерес.